maanantai 19. marraskuuta 2018

”Eihän tarvi laittaa vielä kaikkia valoja”. Hämärähommia ja valaistumisia - Digiohjausta kaikille hankkeen avaintutorit ja muut hanketoimijat tapasivat Oulun yliopistossa Telluksen Frost-tilassa 9.11.2018


Kaamoksen keskellä huomaa, että usein heti aamusta saattaa olla hankala olla täysillä työn ytimessä. Kuitenkin marraskuisena aamuna Linnanmaalla Telluksen Frost huoneen hämärässä kokoontui ryhmä innovatiivisia ja idearikkaita hanketoimijoita yliopistolta ja Oamkista keskustelemaan, missä Digiohjausta kaikille hankkeessa oikein mennään, mitä on saatu aikaan ja mitä on tulossa.

kuvassa hankkeeseen osallistuvia

Digiohjauksen ilosanoma on tavoittanut jo 105 osallistujaa erilaisten hankkeeseen liittyvien tapahtumien, seminaarien, webinaarien ja työpajojen muodossa. Hankkeen Moocit ovat kuitenkin vasta tulossa, joten tämä ryhmä laajenee vielä entisestään.

Hankkeenpuitteissa mietittiin mm. mitä erilaisia ohjaustyökaluja testataan, mitä voidaan ajatella otettavaksi käyttöön ja mitkä aidosti hyödyttävät käytännön toimintaa. Keskusteltiin myös siitä, mitkä asiat ovat toimineet ja missä kannattaisi miettiä vaihtoehtoja. Vertaistuen muodossa on välillä mukava jutella myös siitä, että ei ole aina helppoa puhua digitaalisten palvelujen puolesta, kun ei ne systeemit aina välttämättä itselläkään toimi. Toisaalta onhan sitä ennenkin liitu katkennut, sieni ollut hukassa ja piirtoheittimestä lamppu palanut, joten teknisten ongelmien määrä lienee aina vakio, vanhoihin ongelmatilanteisiin vaan on jo moneen kertaan testatut toimintamallit ja digiympäristössäkin jo alkaa olla niitä vaihtoehtoja, joihin turvautua, kun tekniikka pettää. Osalla siirtyminen työkalusta toiseen sujuu jo suhteellisen vaivattomasti.

Liekkö marraskuun hämärä tuonut esille tarpeen myös siihen, että digiohjauksessakin pitäisi pystyä kohtaamaan kriisissä oleva opiskelija ja selvittämään kokonaan uudenlaisia ongelmatilanteita. Sinällään oli kiinnostavaa kuulla, että digitaalinen väline saattaa joskus jopa helpottaa sitä, että opiskelija uskaltaa tuoda ongelmiaan esiin helpommin, kuin perinteisesti vierailemalla opettajan työhuoneessa. Tämä pisti miettimään sitä, että digitaalisuuden mahdollisuuksia myös haastavissa tilanteissa. Keskustelu johdatti siihen, että listattiin suunnitelmiin aiheeseen liittyvä työpaja ja ainakin itse odotan tätä mielenkiinnolla.

Somen käyttö ohjaus- ja neuvontatyössä herätti paljon innostunutta keskustelua ja pohdintaa siitä, miten saataisiin katkeamaton linja viestinnällisesti opiskelijarekrytoinnista opiskelijoiden ohjaukseen. Miten #luotaitseesi ja #arcticattitude näkyisivät opiskelijoille koko opintojen ajan. Ja tietenkin sekin, että mitä ja miten opiskelijoiden ohjaus voidaan viedä somemaailmaan?  Työpajaa aiheesta on sitten luvassa syksyllä 2019. Ideoita asiantuntijoista voi vinkata hankeryhmälle.

Jännää oli huomata se, miten eri tavalla eri organisaatoissa oli asioita lähestytty. Toisaalta hyvin konkreettisesti opiskelijarajapinnassa toimien ja toisaalta vähän etäämmältä ohjaten niitä, jotka vuorostaan soveltavat oppimaansa omassa työssään opiskelijoiden kanssa. Tärkeitä oli kuitenkin se, että tavoitteet olivat kuitenkin kaikille samoja – kehittää digitaalisia ja etäohjauspalveluita, joista olisi hyötyä mahdollisimman laajalle porukalle.

Toisaalta mietittiin myös sitä, että ne, jotka ovat jo innostuneet asiasta innostuvat koko ajan enemmän, mutta ne, jotka kokevat opiskelijoiden ohjauksen ylipäätään haasteeksi, puhumattakaan siitä, että ohjaus pitäisi tehdä vielä diginä, niin kiinnostusta, aikaa tai innostusta ei meinaa löytyä. Ollaan siis hankkeessa samassa tilanteessa, kuin opiskelijoiden kanssa. Innostuneet ja motivoituneet opiskelijat oppivat riippumatta siitä, millaista opetus on tai onko ohjausta vai ei ja jos henkilökohtainen kiinnostus puuttuu, niin ongelmana on saada opiskelija ohjauksen piiriin. Miten siis saadaan (digi)ohjaukseen karsaasti suhtautuva opettaja innostumaan ohjauksesta ylipäätään ja uusista työkaluista erityisesti?

Paljon ideoita ja paljon suunnitelmia ja jokainen osallistuja varmasti lähti taas vähän innostuneemmin jatkamaan omaa työtään digitaalisen ohjauksen parissa.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti